tag:blogger.com,1999:blog-1223466557961796301.post2793847403234473467..comments2016-09-10T01:21:28.057+03:00Comments on Sannan soppa: RavitsemusasiantuntijuudestaUnknownnoreply@blogger.comBlogger4125tag:blogger.com,1999:blog-1223466557961796301.post-50601704808463468552010-10-01T16:45:33.879+03:002010-10-01T16:45:33.879+03:00Olen Reijo kanssasi samaa mieltä siitä että ravits...Olen Reijo kanssasi samaa mieltä siitä että ravitsemusasiantuntijoiden ei tarvitse olla kaikista asioista täysin sama mieltä. "Uudella aikakaudella" keskustelu on tosiaan lisääntynyt. Lisäksi käsitys asiantuntijuudesta ja asiantuntijan roolista on muuttunut/muuttumassa. Asiantuntija ei mielestäni ole (enää)henkilö joka tietää alastaan kaiken ja kertoo sen muille vaan henkilö jolla on alastaan laaja näkemys, kykyä ja halua oppia uutta ja taito soveltaa osaamaansa erilaisissa tilanteissa. Ja joka ottaa osaa erinnäköisiin keskusteluihin ;-).Sanna Talviahttps://www.blogger.com/profile/14766416235437664646noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1223466557961796301.post-12063704485673690332010-10-01T16:28:34.998+03:002010-10-01T16:28:34.998+03:00Hyvä kommentti Maijulta tieteen olemuksesta! Ravit...Hyvä kommentti Maijulta tieteen olemuksesta! Ravitsemusterapeuteilla on hurja pysytteleminen kärryillä kaikissa asioissa. Tutkimusta tulee niin paljon, ja se on vähintäänkin lievästi ristiriitaista. Olemme usein kuin yleislääkärit, kaikista osa-alueista pitäisi tietää paljon. Toisaalta, suuri yleisö saattaa odottaa meiltä kaikissa ravitsemuksen osa-alueissa erikoislääkäritason valmiuksia (ainakin näin joskus tuntuu). <br /><br />Minua häiritsee välillä tämä putkiaivoiksi luokittelu. Mutta minusta meidän kyllä pitää olla myös valmiita katsomaan asioita itse tarkoin ja syvemmälle ilman, että odotamme professoritason lausuntoja ensiksi asioista. Valitettavasti professoritkaan eivät voi, eivätkä ole, aina ihan kaikesta ravitsemuksessa tapahtuvasta viimeisen päälle perillä. Ei meidän tarvitse ihan joka piirusta olla samaa mieltä gurujen kanssa, eikä varsinkaan kollegojen keskenkään ihan 100 % yhtämielisyyttä tarvitse tavoitella. <br /><br />Nämä hiilari- ja rasvakeskustelut on kyllä sinänsä tervehdyttäviä. Ei asiat ole ehkä niinkään yksinkertaisia, kun mitä valitettavan usein gurut medioissa lausuvat. Minusta guruja "vaivaa" vanhakantainen pelko siitä miten kansa menee sekaisin, jos viesti/suositus muuttuu tai kerrotaan tarkemmin ja samalla monitahoisemmin ravitsemusasioita. Sinänsä nyt menossa oleva keskustelu on juuri sitä mitä pitäisi käydä. Tämä on uusi aikakausi, keskustelun aikakausi. Tämä koskee paljon muutakin kuin vain ravitsemusasioita.Reijohttps://www.blogger.com/profile/16600461974345868939noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1223466557961796301.post-72099977587326710362010-09-30T21:57:45.319+03:002010-09-30T21:57:45.319+03:00Kiitos Maiju kommentista. Kuvasit mielestäni osuva...Kiitos Maiju kommentista. Kuvasit mielestäni osuvasti tieteelliseen tietoon nojautuvan asiantuntijan asemaa ja käsitystä tieteestä. Tiede ei tosiaan ole olemukseltaan mikään uskomusjärjestelmä, uskonto tai kiveen hakattujen muuttumattomien totuuksien kokoelma. Tieteen antama kuva maailmasta voi ajan saatossa muuttua.Sanna Talviahttps://www.blogger.com/profile/14766416235437664646noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1223466557961796301.post-55909943419645440912010-09-29T12:03:14.400+03:002010-09-29T12:03:14.400+03:00Kiitos mielenkiintoisesta blogista! Hauskaa että s...Kiitos mielenkiintoisesta blogista! Hauskaa että syömisen ympärillä kuplivaa soppaa hämmennellään välillä myös vähän vähemmällä tunteen palolla ja suuremmalla ammatillisella viileydellä. :-)<br /><br />Ravitsemusasiantuntijoiden sokeudessa vaihtoehtoisten "totuuksien" suhteen lienee törmätty tieteenfilosofiseen ikuisuusongelmaan: mitään ei voi todistaa, voi vain todeta miten asiat näyttäisivät olevan tämänhetkisen tiedon valossa. Tieteellinen ajattelu tarkoittaakin nimenomaan sitä, että koko ajan on pidettävä takaportit auki mielipiteen muutokselle mahdollisen uuden esiintulevan tiedon myötä. Ihmekös sitten, että tällainen asiantuntija näyttää televisiossa kiemurtelevalta ja ketkuilevalta selittelijältä, kun yksinkertaiseenkaan kysymykseen ei koskaan tule vastaukseksi kyllä tai ei, vaan iänikuinen mahdollisesti-kenties-toisaalta. Itseoppineen "asiantuntijan", joka on parhaassa(?) tapauksessa perehtynyt vain yhteen näkökulmaan moniuloitteisessa ongelmassa, on paljon helpompi kertoa esimerkiksi "totuuksia rasvasta". <br /><br />Vaikken itse olekaan koulutukseltani ravitsemustieteilijä, odottelen silti malttamattomasti että todella alkaisimme saada myös nykykäsityksiä kritisoivalta puolelta tieteellisesti kestävää faktaa näitten vuolaina vellovien keskustelujen pohjaksi. Hulluin kuulemani peruste tutkimustiedon puuttumiselle mm. tyydyttyneen rasvan hyödyllisyyden osalta on, että margariinitehtailijat kontrolloivat tutkimusrahoitusta eivätkä luovuta sitä väärään tarkoitukseen. Onko siis esimerkiksi meijeri- ja lihanjalostusteollisuus täysin varatonta ja vallatonta, vieläpä maailmanlaajuisesti? ;-)<br /><br />t. MaijuAnonymousnoreply@blogger.com