tiistai 1. marraskuuta 2011

VHH: vastakkainasettelun aika on ohi?

Onko karppaaminen automaattisesti vaarallista? Ei. Pitääkö meidän kaikkien alkaa karppaamaan? Ei. Voiko karppaaminen parantaa ruokavalion laatua? Kyllä. Voiko syödä hiilihydratteja ja samalla terveellisesti. Kyllä. Minne se vastakkainasettelu tästä nyt oikein hävisi? Syömisen monimuotoisuuteen.

Ei mediapäivää ilman karppausta. Viime vuonna tähän aikaan väännettiin kättä rasvasta, nyt hiilihydraateista. On räikyviä otsikoita iltapäivälehdissä, A-talkkeskustelua tv:ssä ja presidenttiehdokkaan ulostuloa hiilihydraattitietoisena ruokailijana. Omat näkemykseni karppaamisesta, aikuisten kielellä vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta voi lukea jutun alusta. Tiedoksi vaan kaikille, että vastakkainasettelua ”karppaus välttämätöntä vs. karppaus hengenvaarallista” on tarkoituksellisesti haettu, jotta saataisiin myyviä otsikoita ja elintärkeitä sivuklikkauksia (puhumattakaan äänistä presidentinvaaleissa ;-)?). Tuntemani ravitsemusasiantuntijat eivät ole ollenkaan niin mustavalkoisia kuin on annettu ymmärtää. Jos haluat hyviä käytännön vinkkejä karppaukseen, käy katsomassa niitä esimerkiksi ravitsemusterapeutti Anette Palssan blogista. Jos tuntuu siltä, että karppaus ei kolahda itselle niin ihan lepo vaan: ei tarvitse kolahtaa.

Osallistuin viime viikolla eurooppalaiseen ravitsemustieteen kongressiin Madridissa. Siellä oli tarjolla lukuisia aiheita solujen signaalivälityksestä ruoan ekologisiin vaikutuksiin. Myös VHH-teemaa käsiteltiin joissain sessioissa. Tiivistetysti anti oli tämä: hiilareiden vähentäminen proteiinien kustannuksella ei ole ekologisesti ja eettisesti kestävää tai edes terveydelle edullista, JOS samanaikaisesti lisäämme eläinperäisen proteiinin käyttöä (mitä kauppojen myyntitilastojen perusteella on tapahtunut jo Suomessa). Ja toiseksi: itse asiassa jo melko pienet muutokset proteiinien ja hiilihydraattien suhteessa voivat tuoda hyviä tuloksia esimerkiksi laihdutustuloksen ylläpidossa (tyyliin 22-27 E% proteiineista, 40-50E% hiilareista). Ja kukaan ei kiistä sitä, etteikö täysjyvävilja olisi ravintoarvoltaan paljon parempi valinta kuin höttöhiilarit eli puhdistetut jauhot ja sokeri.

Kenelle Karppauksesta voi olla hyötyä? Osalle lihavista, jotka haluavat pudottaa painoaan. Erityisen sopivalta se tuntuu insinöörihenkisille Exel-sheet-tyypeille joiden on helppo elää meidän muiden mielestä ehkä hieman mustavalkoisessa 0-1-0-0-1 maailmassa. Kenelle karppaus, ainakaan sen tiukat äärimuodot eivät ehkä sovi? Muun muassa henkilöille, joilla on tyypillistä syömisen tiukan rajoittamisen ja säännöistä repsahtamisen kierteet, jotka johtavat jatkuvaan painon sahaamiseen. Jos energiaa tuppaa saamaan jatkuvasti yli tarpeen voi hyvin pienentää pasta tai riisiannosta, korvata ne kasviksilla tai jättää muutaman leipäpalan syömättä. Peruna, pasta ja riisi ovat energialisäkkeitä. Jos energian lisätarvetta ei ole, miksi mässäillä niillä?

Viimeisenä mutta ei suinkaan vähäisimpänä pointtina: ruokakulttuuri, tavat ja tottumukset ovat meille ihmisille tärkeitä viestejä siitä keitä me olemme, mistä me tulemme ja mihin me kuulumme. Tästä kertonee sekin, että tiukatkin karppaajat haluavat säilyttää ruokavaliossaan tuttuja ruokalajeja kuten leivän ja pizzan (joka toki on melko uusi tuttavuus suomalaisessa ruokakulttuurissa). Surullisinta äärimmäisen rajoitetuissa ruokavaliossa on minusta se, että ne helposti hankaloittavat yhdessä syömistä, ruoan sosiaalista jakamista itselle tärkeiden ihmisten kanssa. Ruoalla on tärkeä merkitys ihmisten yhdistäjänä. Toivottavasti emme hukkaa tätä mahdollisuutta pirstaloituvassa ajassamme. Ehkä pieni annos kyläpaikan emännän tarjoamaa makaronilaatikkoa ei sittenkään voi järkyttää hyvinvointimme tasapainoa?

19 kommenttia:

  1. Eikä sovi unohtaa sitä, että moni meistä liikkuu karppauksen kautta terveellisimpiin ja nimenomaan tasapainoisempiin ruokavalioihin. Karpista tulee apu päästä eroon raskaista tärkkelyksistä, prosessoiduista viljoista ja sokeroiduista lisäainetankatuista maitotuotteista.Erityisesti ruokahimoista, sokeri- ja vehnähuumeista.Viinien lotkottamisesta viikonloppuisin.

    Ruokaremontissa askel kerrallaan kohti ravinnetiheää ja luonnollista ravintoa. Mutta aluksi oli karppaus, siihen yksipuolisuuteen ei ollut hyvä jäädä ikiajoiksi hapottamaan itseään.

    Sari viime keväältä

    VastaaPoista
  2. Anteeksi nyt kuinka? Onkohan viime aikona sisälukutaitoni repsahtanut kuin kosteusvaurion pudottama tapetti, vai miksen ole nyt ymmärtävinäni höykäsen pölähtämää tolituksestasi!?

    Annetaas tästä:
    Ketkä hyötyvät karppauksesta: ikävä kyllä, me metabolista oireyhtymää sairastavat sekä jo diabetes kakkosen saaneet. Verensokerit ovat jees. Elimistöä rasittavaa lääkitystä voidaan vähentää merkittävästi. Kolesterolini on korjaantunut, kokonaiskolesteroli 8,4 on pudonnut tasan 6,0 ja ihan "karpaten". Alan inhota tätä määrettä "karppaus".
    Ruokavalioni koostuu enimmäkseen kasviksista, hapanmaitotuotteista ja juustosta, lihasta, kalasta, äyriäisiä unohtamatta, munista. Kasvikset syön lämpiminä ja kylminä, salaatteina ja "kasvispannuina". Käytän voita ja kermaa, reilusti mausteita. PROTEIININ määrä lautasella EI OLE suurentunut. Se on edelleen se neljännes, kuten lautasmalliin kuuluu. Sen sijaan lautasella on 2/4 kasviksia, juureksia ja vihanneksia, salaattia siis puolet, neljännes kuumia kasviksia. Kuumina tarjoilen itselleni esim. parsa- ja kukkakaalia, porkkanoita, palsternakkaa, sipuleita, kaikkia muitakin kaaleja, kesä- ja talvikurpitsaa jne. Salaattia teen kaikista salaattilaaduista, raaoista vihanneksista raasteena, marjoista, kaalista, rae- ja fetajuustoista, sekä sitruunamehu/oliivi(tai muu hyvänmakuinen öljy) kastikkeesta, pippuria ja yrttejä unohtamatta.
    Aamupala on usein salaatinjämiä ja turkkilaista jogurttia marjoilla, eikä siis mitään munapekonia voissa käristettynä. Voita ja kermaa käytän ruoanlaitossa enemmän kuin ennen, mutta niin käytän marjoja, yrttejä ja kasviksiakin!!

    Onko ruokavaliossani jotain vikaa, kun en syö leipää, perunaa ja muita "superruokia"? Huomaatko ruokavalioni olevan eettisesti ja ekologisesti kestämätön, onko siinä jotain sellaista, jota ei pidä kroonisesti sairaan, lihavan ihmisraukan nauttia?

    Jos menen sukuni luo syömään, syön sitä, mitä mieli tekee. Salaattia löytyy aina, samoin kasviksia. Ei tämä rajoita "yhdessä syömistä" millään tavalla! Kyllä yhteisöllisyyden tulee perustua muuhunkin kuin pelkkään syömiseen tai ruokapöydässä haarukan pyörittelemiseen lautasella, pakollisine viinilaseineen. Vai kuinka?

    Minä lienen omituinen otus, sillä en kovin paljon kaipaa pizzaa (krapularuoka ja krapulat ovat minulla harvinaisia, sillä alkoholin käyttö on lähes kokonaan loppunut tämän ruokavalioni aikana) enkä leipää. Ja kuten sulkeisissa mainitsin, ei tule juopoteltua juuri lainkaan, joka on minusta erittäin positiivinen asia, ja sen on sitä myös lääkärini mukaan.
    Tämä näyttää olevan vaikeaa ymmärtää, että kun ruokavalio muuttuu, niin tietyt asiat eivät vain maistu, ei alkot, sokerit eikä viljat. Vatsa voi erinomaisesti ilman "välttämättömiä kuituja", että paskalla tulee päivittäin käytyä. Kyllä tuosta rehumäärästä kuituja tulee, minkä päivittäin sullon kitaani.

    Melko sopan keitit, Sanna.


    Tuohtuneena,
    -Massu

    VastaaPoista
  3. Juu, tarkoitus ei ole lisätä sitä proteiinin määrää siinä karppaajan lautasella, katsos, kun se ei ole terveellistä syödä liikaa proteiinia. Ne makaronit ja riisit lautasella vaihdetaan kasviksiin, ei lihaan.
    SL

    VastaaPoista
  4. Hyvä kirjoitus! Tosin sen makaronilaatikon tilalle olisi paremmin sopinut esim. peruna; se kun ei aiheuta monellekaan vakavia komplikaatioita, kuten pienikin vehnäannos esim. keliaakikolle tai vilja-allergiselle. Gluteenisensitiiviset mukaan laskien (Alessio Fasanon tutkimusryhmän arvion mukaan) meitä viljavammaisia on jopa 10 % väestöstä.

    Mahattaren pointti oli kyllä sikäli hyvä, että erilaisia ruokarajoitteita on yhdellä sun toisella, eikä se haittaa sosiaalisia tilanteita ellei asiasta itse tee ongelmaa. Aina löytyy jotakin syötävää jokaisesta ruokapöydästä, eikä kenenkään ole pakko syödä aivan kaikkea. Yhteiselle aterialle osallistuminen on keskeistä, ei se että kaikki syövät täsmälleen samoja asioita.

    VastaaPoista
  5. "Kenelle karppauksesta voi olla hyötyä?"

    Mielestäni kenelle tahansa, mutta ei välttämättä kaikille. Jokaisen on kokeiltava, ennen kuin tietää.

    Eniten lehdissä ärsyttää nimenomaan tuo vastakkainasettelu. Syökää hyvät ihmiset niin kuin syötte, älkääkä tuomitko muiden syömisiä.

    Ja proffat pois lehdistä :)

    VastaaPoista
  6. Kiitos kaikille hyvistä kommenteista!

    MahaTar, täytyy myöntää, että ehkä vähän yllätyin tuohtumisestasi. Blogiteksti on toki aina blogiteksti, ja kun yrittää kirjoittaa tiiviisti jää aina jotain sanomatta ja joitain kärjistyksiäkin tehtyä. Apua, nyt alan jo kuulostaa eräältä kansaedustajalta, jolla on tapana jälkikäteen selitellä blogitekstejään parhain päin! No mutta kuitenkin: kirjoitin proteiinien lisäämisen yhteydessä vahvasti isoilla kirjaimilla "JOS samanaikaisesti lisäämme eläinperäisen proteiinin käyttöä". Sinä et ole MahaTar lisännyt ja niin on tilanne monen muunkin kohdalla. Mutta ei siis kaikkien. Kuten tiedämme, ei ole (vielä) olemassa yhtä VHH-ruokavalion määritelmää, ja vaikka olisikin, ihmiset toteuttaisit siitä houlimatta ruokavaliota kovin monella eri tavalla. Tämä hankaloittaa aiasta puhumista. Mutta sinun ruokavaliosi vaikuttaa MahaTar muutenkin ravintoainekoostumukseltaan todella hyvältä, se todella sisältää paljon superruokia! Tätä juuri ajoin takaa, kun sanoin karppaamisen parantavan osalla ruokavalion laatua.

    Samaa mieltä olen kanssasi myös siitä, että osalla lihavista hiilihydrattipitoisen ruoan vähentäminen on tehokas tapa pudottaa painoa. Laatikaisen Reijo taisi A-talkissakin erityisesti painottaa karppaamisen sopivuutta tyypin II diabetesta poteville. Esimerkeillä insinöörityypistä ja ruokavalion tiukasta rajoittajasta/repsahtelijasta yritin tuoda esille (stereotyyppisesti, myönnän) erojamme (ruoka)käyttäytymisen näkökulmasta. Ja ravitsemushan on vahvasti paitsi biologiaa myös käyttäytymistä.

    Ja hienoa kuulla esimerkeistänne, jossa eri tavalla syöminen on ollut mahdollista yhdessä! Näinhän toki on. Itse olen törmännyt vain hieman erilaisiinkin esimerkkeihin ja toimimattomiin tilanteisiin. Toki on niin, että jos jokin ruoka-aine aiheuttaa ikäviä fysiologisia reaktioita, niin ei niitä ruokia silloin tietysti pidä syödä, edes kylässä! Silti herättelisin meitä miettimään ruokarajoitusten ehdottumuuden rajoja omalla kohdalla. Jos kyse ei ole allergiasta/yliherkkyydestä, niin kuinka paljon tiettyjä rúokia voisi pitkällä aikavälillä kuvitella kuitenkin syövänsä. Ja todella ajattelen niin, että kaikille meistä ehdottomat kiellot eivät ole paras tie pysyvään hyvään syömiseen.

    VastaaPoista
  7. Ei kielto vaan halu. En kiellä itseltäni kylässä makaronilaatikkoa, en vain halua sitä syödä. Ei ihmisen tarvi syödä valkoista vehnää vain miellyttääkseen kokkia. Ruokarajoitteinen osaa ottaa omat eväät tuliaisiksi, jos tarjolla ei olekaan viljatonta versiota. Harvalla on normaalipaino nykyisin, yhä usempi kärsii kilpirauhasen häiriöistä ja vatsavaivoista.Yhä harvempi suomalainen pystyy nauttimaan prosessoituja viljoja ja maitotuotteita olgelmitta-edes lapset eivätkä ainakaan he.

    Olisi kohtuutonta , jos absolutisti pakotettaisiin juomaan viiniä ruuan kanssa kyläreissulla vain siksi että se jotenkin kruunaisi hetken kuten makaronilaatikosta selitit. Sama se on ruuan kanssa. Kummastakaan ei tehdä numeroa kynnyksellä, eikä niitä siinä ruokapöydässä tarvitse selitellä ja julistaa ikävästi.

    Julkisessa karppauskeskustelussa unohdetaan kuinka moni on päässyt jaloilleen karppauksen avulla. Alku voi olla tiukkakin , mutta useat siirtyvät edelleen karpin kautta laadukkaampaan ruokaan, luomuun tai muuhun lisäaineettomaan. Ja voivat paremmin ilman kiivasta kisaa voittajasta.
    S.

    VastaaPoista
  8. Toisten ruoka- ja juomavalintojen kunnioittaminen on kaiken a ja o. Eli kuten anonyymi kirjoitit, "Kummastakaan ei tehdä numeroa kynnyksellä, eikä niitä siinä ruokapöydässä tarvitse selitellä ja julistaa ikävästi." Näin juuri! Jos itsellä on syystä tai toisesta tiukasta ruokavaliosta johtuva ruokarajoitus ja on menossa kylään syömään, niin uskon useamman emännän tai isännän ilahtuvan siitä että vieras tämän ajoissa kertoo. Jos siis on tarkoits yhdessä syödä. Tämä on myös sitä molemminpuolista kunnioittamista. Tai sitten voi toki olla omat eväät mukana. Tarkoituksenani oli enemmänkin herätellä meitä omakohtaisesti miettimään, kuinka tiukka rajoituksissaan on pitkällä tähtäimellä hyvä olla. Kaikille ehdoton kietäytyminen ei kuitenkaan ole se toimivin juttu.

    Alkoholin ja ruoan rinnastamisessa on oma hankaluutensa, alkoholi kun ei (mielestäni) ole meille kaikille välttämätöntä, mutta syöminen kiutenkin on. Luulen kuitenkin ymmärtäväni pointtisi :-).

    Ei ole olemassa yhtä kaikille sopivaa tapaa syödä, siksi en halua nähdä ravitsemuskeskustelua kilpailuna, jossa on vain yksi voittaja :-). Yritin tuoda tätä esille myös blogitekstissä, mutta kommenteistanne päätellen nyt hieman epäilen mahdoinko tässä kaikilta osin onnistua. Mutta toistetaan se vielä: Todella.kin, osalla karppaaminen on se juttu, jolla saa ruokavaliotaan, terveydentilaansa ja oloaan kohennettua roimasti

    VastaaPoista
  9. Varpu Tavi muuten kirjoitti juuri statuspäivityksessään, että moille viljan poisjättäminen on auttanut vatsavaivoissa, mutta itse löysi parhaimman avun FODMAP-rajoituksesta. Tämäkin pointti on tärkeä: joskus koko ruokaryhmän rajoittaminen voi supistaa ruokavaliokokonaisuutta turhaan, kun avun saisi jo pienemmälläkin rajaamisella. Klassinen esimerkki on varmaankin laktoosi-intoleranssi: ei tarvitse jättää kaikkia maitotuotteita ruokavaliosta pois, vaikka vaivasta kärsisikin. Erityisesti nykyään, kun on paljon laktoosittomiakin tuotteita tarjolla. Ja osalle sopii esim. jogutti, vaikka maito sellaisenaan aiheuttaisikin oireita.

    VastaaPoista
  10. Viljavammaisuus pakottaa absoluuttisuuteen, kun pienikin muru voi aiheuttaa useita viikkoja kestävän tulehdustilan. Mutta sillä ei ole mitään tekemistä karppamisen kanssa: Vuosikausia karppipalstoja lukeneena minulle on muodostunut käsitys, että kyläillessä ja juhlissa ani harva noudattaa ehdottomia sääntöjä, vaan sallii joko reilun poikkeamisen tai ottaa "kiellettyä" ruokaa vain vähän, jotta verensokeri pysyy hallinnassa. Karppaaminen on valtavan joustavaa esim. vegaaniuteen verrattuna, jos ei väen vängällä halua tehdä siitä ortoreksiaa. Ja silloin ongelma on laajempi kuin karppaamiseen liittyvä.

    VastaaPoista
  11. Niin, en usko että mitään rajoittavaa ruokavaliota voi pitää syömishäiriöiden perustavanlaatisena syynä sinänsä. Joillekin syömishäiriöille alttiilla henkilöillä mikä tahansa ruokien rajaaminen (vähärasvainen, vähähiilarinen, kasvisruokavalio) voi olla johdattamassa kohti syömishäiriön varsinaista puhkeamista. Ajattelen, että osa meistä ilmeltää solmuun mennyttä psyykkistä vyyhtiä syömishäiriöllä, osa jotenkin muuten. Koska syöminen on elintärkeydessään vakava asia, en lähtökohtaisesti suosittelisi mitään tiukkaa rajausruokavaliota henkilölle, jolla on taipumusta syömishäirikäyttäytymiseen. Mutta tietysti taas allergiat/intoleranssit yms. on tässä kohtaa poikkeus. Eli toki silloin vältetään kun saa selvästi jostain ruoan komponentista fyysisiä, elämää hankaloittavia oireita!

    VastaaPoista
  12. Yhdessä oman blogini kommentissa leikittelin tänään ajatuksella, olisiko huomion kiinnittäminen karoteinoidien monipuoliseen saantiin parempi tapa parantaa ruokavalion laatua kuin huomion kiinnittäminen hiilihydraattien määrään, ja itse asiassa ajattelen, että olisi. ;-) Vakavasti puhuen en usko, että yhteen ainoaan selittävään tekijään tukeutuminen on koskaan hyvä lähtökohta.

    Sanna, huomasin muuten vasta nyt muutama päivä sitten blogiini kirjoittamasi kommentin (blogini julkaisuohjelma ei ollut lähettänyt siitä minulle ilmoitusta). Pahoittelen siksi kommenttisi julkaisua vasta nyt.

    VastaaPoista
  13. Kiitos Sanna kiihkottomasta ja selkeästä kannanotostasi karppaukseen, tämä on harvinaista herkkua! Olin kieltämättä hyvin hämmästynyt kommenttien sävystä: olisiko niin, että alan yleisessä keskustelussa ollaan jo ehditty juuttua ajattelumalliin, jossa kaikki jotka eivät ole kritiikittä puolesta ovat automaattisesti vastustajia ja laukaisevat tunnereaktion?

    Valitettavasti en ole viime aikoina kovin paljon seurannut alan some- enkä muutakaan keskustelua, joten saatan penätä vanhoja uutisia, mutta minua kiinnostaisi teidän ammattilaisten mielipide siitä miten paljon esim. hyväkarppaus-ruokavalio tosiasiassa poikkeaa voimassaolevista suosituksista, joita VHH-väki tuntuu kovasti paheksuvan. Ainakin sokerin, valkoisten venhäjauhojen ja kasvisten kokonaismäärän suhteen nämä lienevät suht yhteneviä? Rasvansa voi karppaajakin valita myös kala- ja kasvispohjaisena, ja päivittäinen kuidun tarve tyydyttynee runsaan ja monipuolisen kasvisvalikoiman kautta. Olisiko peräti niin, että maltillinen karppaaja on lähempänä suosituksia kuin limpparia/olutta, pullaa, makkaraa ja karkkia useamman kerran viikossa nautiskeleva "normaalisyöjä"?


    t. Maiju

    VastaaPoista
  14. Juhana, ihmettelinkin jo että mitä kiistanalsiat kirjoituksessani mahtoi olla ;-). Ei vais, parempi myöhään kuin ei milloinkaan :-). Mutta tuossa karotenoidijutussa on pointtia: monella eri perustelulla voidaan päätyä lopulta samaan lopputulokseen.

    Maiju, joo, helposti tämä keskustelu tuntuu menevän kaksintaisteluksi, jossa olet joko jonkun polella tai jotakuta vastaan. Entä jos omat mielipiteesi ovat sekä että, näet hyviä pointteja eri puolilla?

    Ja kanssasi olen erittäin samaa mieltä siitä, että karppaamisella voi todella monella tapaa parantaa ruokavalionsa laatua eikä ns. hyväkarppaus ole kaukana ravitsemussuosituksista. Maltillinen karppaaja on varmasti lähempänä suosituksia kuin kuvailemasi "normaalisyöjä". Lisäksi luulen (ja tovon), että uusissa pohjoismaisissa ja suomalaisissa sosituksissa mennään hiilareissa vähän alaspäin, rasvassa ja ehkä proteiiniissa(?) vähän ylöspäin. Kuituja saa niistä kasviksista ja lisäksi pähkinöistä, simenistä ja aplkokasveista, joita meidän kaikkien kannattaa syödä. Omasta keittiöstäni löytyy sekä rypsi- ja oliiviöljypullo, joista lorautan sopivasti rasvaa salaatin ja lämpimien kasvisten (tai pasta) joukkoon. Kalaa voisi aina syödä vähän enemmän :-). Sokeripitoiset makeat ruoat tai suolapitoiset naposteltavat näen syömisen "mausteina", en pääasiallisina energianlähteinä.

    VastaaPoista
  15. Ensimmäistä kertaa tänne kirjoitan. Mieleeni tuli tästä kirjoituksesta, että ehkä tästä karppauskeskustelusta kuitenkin on sinänsä ollut hyötyä siltä osin, että se on ravistellut meitä suomalaisia ymmärtämään ruoan ravintomerkityksiä? Tavallaan tämä sotkee esim. Patrik B:n "ideologiaa" vastaan, eli tutkitaan tiukasti leipäpakettien hiilarimääriä sun muuta, mutta ehkä se tietyllä väestönosalla on antanut kuitenkin jonkunlaisen valaistuksen? Että niiden vihanneksien syömisestä kuitenkin on hyötyä ja niillä voisi korvata osan perunamuusista? Ainakin itellä karppauskokeilu oli ihan mielenkiintoinen.

    Minustakin hyväkarppaus on aika lähellä sitä hyvää ja terveellistä tapaa syödä. En tiedä, miksi sitä pitäisi nimittää hyväkarppaukseksi ylipäätänsä jos se on normaali suositusten mukainen tapa syödä?

    Olen pitkään itse ollut kalorilaskurin jäsenenä ja välillä tosiaan kauhistellut sitä toista ääripäätä kun aamupala koostuu aamu toisensa jälkeen kananmunasta, pekonista ja voista. Tuo on varmaan sitä "pahakarppausta" sitten? Kuitujen syömättömyyttä perustellaan sillä, että runsas rasvan käyttö liukastaa suoliston toimimaan hyvin jne. Ei se minusta ihan normaalilta kuullosta, vai mitä tuumaat? Ympäriltäni löytyy myös paljon "karppaajia" (tai ainakin kutsuvat itseänsä karppaajiksi) joiden syödyn lihan määrää hivenen kauhistelen. Onko se oikeasti eettistä (ja terveellistäkään) vetää paketti pekonia aamupalaksi (tai lihaa, leikkelettä, kananmunia...) verrattuna 1-2 ruisleipäpalaan? Asiaa voi ajatella niin monesta näkökulmasta.

    Itse sairastuin raskausajan diabetekseen ja yllätys yllätys, parjattu diabetesruokavalio toimi minulla (paitsi etten välttänyt rasvaa niin paljon kuin suositus oli). Aikaisemmin kokeilemani karppaus aiheutti ummetusta ja silloin tavoitteena ollut painonpudotus ei koskaan toteutunut, vaikka perehdyin hyvin tarkkaan ko. ruokavalioon ja puntarin kanssa mittasin ruokamäärät ja laskin prot/hiil/rasvat. Ei se vaan meille kaikille sovi ja minusta se olis tässä keskustelussa tärkeintä muistaa. Telkkarin keskusteluohjemissa on myös kyselty katsojilta ja muistaakseni aika isot prosenttiosuudet on aina saanut myös se vaihtoehto, että on kokeillut joskus karppausta mutta luopunut siitä.

    Kiitos, että sain kommentoida, tulen lukemaan myöhemmin lisää:)

    VastaaPoista
  16. kiitos Iiris keskustelua rikastuttavasta kommentistasi! Ja tervetuloa sivuille uudelleen :-).

    Todellakin tuntuu siltä, että meillä ihmisillä on jokin sisäsyntyinen taipumus etsiä sellaisia tapoja syödä, joissa osa ruoista luokitellaan kielletyiksi ja osa sallituiksi. Tämä tosin pätee varmemmin vauraisiin kehittyneisiin maihin kuten Suomeen, joissa ruokatarjonta on valtavaa ja kategorinen hyvät-huonot ajattelu auttaa meitä yksinkertiasesti rajoittamaan syödyn ruoan määrää. Minusta karppaajien esittelemät ruokapäiväkirjat ovat yleensä kovin vähäruokaisia. Osittain tämä selittynee proteiinipitoisen ruoan tuomalla kylläisyysvaikutuksella, mutta osa varmasti myös sillä, että "luvallinen" ruokavalikoima on supistunut melkoisesti.

    Itse uskon siihen, että pitkällä aikavälillä meille useimmille sopii paremmin joustava tapa syödä, siis sellainen jota myös Patrik B. on ansiokkaasti peräänkuuluttanut. En väitä tällaisen rennon linjan löytymisen olevan pelkästään helppoa, mutta kun se löytyy, tulee syömisestä aiempaa mukavampaa ja monipuolisempaa. Näen että keskeistä joustavassa ja sallivassa syömisessä on edelleen kaksi asiaa: annoskoot ja syömisen tiheys. Luin muuten viikko sitten Aamulehden paperiversiosta tamperelaisen urheilu- ja yritysmaailmavaikuttaja Kalervo Kummolan kolumnin. Kummola kertoi tarkasti omasta karppauskokailustaan, joka oli perustunut juuri hyvin kategoriselle kielletyt-sallitut -syömiselle. Painoa oli lähtynyt alussa ihan mukavasti pois, mutta sitten kun tiukasti rajattua ruokavaliota ei ollut jaksanut enää noudattaa, olivat kilot myös tulleet lähes kokonaan takaisin. Kumola totesikin, että karppaus sopii ehkä joillekin, mutta ei ainakaan kovin tiukasti noudatettuna hänelle. Minusta puheenvuoro oli yleispätevyydessään puhutteleva.

    Kuitupitoiset elintarvikkeet, kasvikset, täysjyvävilja, palkokasvit ja pähkinät ovat mielestäni loistavia ruoka-aineita. En itse näe perusteluita sille, että täysjyvävilja jätetään kokonaan pois ruokavaliosta, mutta jos näin tehdään, ruokavalion kokonaisuuden kannalta kasvisten, palkokasvien ja pähkinöiden suosimiseen kannattaa kiinnittää silloin erityistä huomiota. VHH:ssa on ravitsemuksellisesti sama idea kuin vaikka kasvisruokavaliossa: kyseessä ei ole vain jonkin jättämisestä pois vaan myös ruokavalion täydentämisestä/korvaamisesta niin että pois jätettyjen tilalle löytää jotain uutta. Suurella osalla karppaajista esimerkiksi kasvisten käyttö on lisääntynyt entisestä, mikä tosiaan on upea juttu sinällään.

    Mitä suolen toimintaan tulee, on siinäkin paljon yksilöllisiä eroja. Toisilla liikunta tuntuu olevan tehokkaampi tapa lisätä liikettä suolessa ja siten suolen toimintaa. Kovin niukkakuituinen ruokavalio on kuitenkin useimmilla meistä yksi ummetusta edistävä lisätekijä. Rasva suolen toimintaa "liukastavana" tekijänä on hypoteesina mielenkiintoinen, mutta en ainakaan itse ole törmännyt tätä väitettä tukeviin tutkimuksiin tms. Ehkä joku voi kertoa jos tällaiseen törmännyt?

    VastaaPoista
  17. I'm really impressed with your writing skills and also with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it is rare to see a nice blog like this one today.

    my webpage ... get followers

    VastaaPoista
  18. Touche. Outstanding arguments. Keep up the good effort.


    My webpage ... ava fx
    my website > http://avafxa.tumblr.com/

    VastaaPoista
  19. I am genuinely glad to read this blog posts which contains
    plenty of useful facts, thanks for providing such data.

    Review my web site http://signaux.zulutrade.com

    VastaaPoista