torstai 12. elokuuta 2010

Monta tehokasta tapaa

Päädyin Harvardin yliopiston ravitsemussivuston (www.hsph.harvard.edu/nutritionsource) kautta perehtymään Sacksin ja kumppaneiden julkaisemaan amerikkalaistutkimukseen, jossa oli vertailtu erilaisten laihdutusruokavalioiden tehoa ja turvallisuutta. Tutkimus on jo ”vanha”, tulokset on julkaistu jo viime vuonna, mutta sen verran mielenkiintoisesta tutkimuksesta on kuitenkin kyse, että tässä niistä muuta maininta: Tutkimuksessa osallistujat noudattivat neljää erilaista ruokavaliota, joissa rasvan, proteiinien ja hiilihydraattien osuudet energiasta vaihtelivat. Kahden vuoden seurannan päätteeksi havaittiin, että noudatetulla ruokavaliolla ei ollut yhteyttä laihtumistulokseen. Myöskään terveysindikaattoreissa ei näkynyt eroja ruokavalioryhmien välillä. Huomion arvoista oli se, että kaikissa ruokavalioryhmissä oli myös niitä, jotka eivät laihtuneet tai joiden paino jopa lisääntyi.


Mitä tutkimuksen tuloksista sitten pääteltiin? Muun muassa se, että turvallisen ja tehokkaan laihtumisen kannalta ei ole niinkään väliä sillä, millaista ruokavaliota noudattaa energiaravintoaineiden suhteen (esim. vähähiilihydraattinen ruokavalio, välimeren ruokavalio, vähärasvainen ruokavalio jne.), olennaisempaa on etsiä itselleen ja omaan elämäntilanteeseensa sopiva tapa syödä. Tähän ajatukseen on helppo yhtyä! Huomioitavaa on kyllä se, että kaikkien tutkittavien ruokavaliossa rasvan laatu oli pehmeitä rasvoja suosiva ja hiilihydraattilähteinä olivat runsaskuituiset täysjyväviljavalmisteet. Kyseessä oli toki vain yksi yksittäinen tutkimus, mutta toisaalta hyvin toteutettu sellainen. Lisäksi muista vastaavista tutkimuksista on viime vuosina saatu samansuuntaisia tuloksia.

Lapsiperheiden laihduttavia vanhempia tällä tiedolla voi olla arkea helpottava käytännön merkitys: koko perhe voi huoletta syödä samaa ruokaa, jääkaappiin ja hellalle ei tarvitse erikseen ilmestyä äidin tai isän laihdutusruokia. Uskon tällä olevan tärkeä esimerkillinen merkitys lasten kannalta. Aikuisen laihduttamisesta tai terveyttä edistävästä syömisestä ylipäätään ei kannattaisi tehdä numeroa vaan antaa sen muodostua kuin huomaamatta osaksi tavallista arkea.

Kaiken kaikkiaan Harvardin ravitsemussivut ovat muutenkin mielenkiintoinen ja vierailemisen arvoinen tuttavuus. Yliopiston tutkijat ovat mm. luoneet oman vastineensa viralliselle amerikkalaiselle ravitsemussuosituspyramidille. Harvardilaisten mielestä virallinen pyramidi ei ole riittävästi muuttunut uusien ravitsemustutkimusten tulosten myötä. Kieltämättä heidän pyramidissaan on ajatusta, tosin kaikille ideoille en ihan heti lämpene: esimerkiksi maitovalmisteiden käytön tiukahkosta rajoittamisesta ja monivitamiinivalmisteiden laajasta suosittelemisesta voi olla toistakin mieltä.


Tässä tarkemmat tiedot tutkimuksesta:
Sacks FM, Bray GA, Carey VJ, et al. Comparison of Weight-Loss Diets with Different Compositions of Fat, Protein, and Carbohydrates. N Engl J Med. 2009; 360:859-873.

1 kommentti:

  1. Moi Sanna!
    Tää sun aloittama blogi on todella hyvä! Jatka vaan samaan malliin. Ja tämä kirjoitus kolahti, kamppailenhan kilpirauhasen vajaatoiminnan tuomien 30 lisäkilon kanssa... Ja ne mokomat istuu kuin tatti..
    Terkkuja pojultani kummisedälle:).

    VastaaPoista