sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Brändätty messias vai salaliiton kätyri?
Aloitin ravitsemustieteen opinnot Helsingin Viikissä syksyllä 1995 eli kohta 20 vuotta sitten. Eipä tullut tuolloin ajateltua, millaista ammattia lähdin itselleni tavoittelemaan! Oma pyrkimiseni maatalous-metsätieteelliseen tiedekuntaan ei tosin ollut ihan suoraviivaista. Halusin lääkäriksi ja ykkösvaihtoehtoni oli lääketieteellinen tiedekunta Kuopiossa. Tiesin pääsemisen lääkikseen vaikeaksi, joten varauduin myös muutamalla varavaihtoehdolla. Yksi niistä oli ravitsemustiede Ajattelin silloin, että jos en pääsisi lääkikseen, olisi hyödyllistä viettää ”välivuosi” opiskellen ihmisen terveyteen liittyvää alaa.

Niin siinä sitten kävi, että lääkiksen ovet eivät auenneet, mutta ravitsemustieteeseen pääsin sisään. Opintojen alettua totesinkin ravitsemustieteen itsessään niin mielenkiintoiseksi, että ajatus lääkikseen pyrkimisestä hiipui pikku hiljaa. Toisaalta heräsi uusia kiinnostuksen kohteita:  luonnontieteisiin painottuva ydinravitsemustiede kaipasi rinnalleen ihmisen käyttäytymiseen liittyvää ymmärrystä. Hakeuduin opiskelemaan sivuaineena psykologiaa ja sosiaalipsykologiaa. Myöhemmin opinnot ovat täydentyneet kasvatustieteellä ja terveystiedon opettajan pätevyydellä.
Valmistuin ravitsemustieteestä vuosituhannen vaihteessa. Sen jälkeen olen tehnyt vaihtelevan uran erilaisissa ravitsemukseen ja terveyteen linkittyvissä tehtävissä: olen ollut tutkijana, opettajana ja projektityöntekijänä. Olen luennoinut, kirjoittanut ja suunnitellut. Kohdannut eri-ikäisiä ihmisiä vastaanottohuoneissa, luentosaleissa, kouluissa ja mediossa. Työt ovat olleet antoisia, opettavaisia ja innostavia. Jokin minua on kuitenkin alkanut viime vuosina työssäni kalvamaan. Kenties jonkinlainen identiteettikriisi?

Olen miettinyt, mihin tällaista koulutettua ravitsemustieteilijää yhteiskunnassa tarvitaan. Mikä on oma työmissioni? Mitä haluan työlläni edistää? Työ mahdollistaa toki elannon, katon pään päälle ja murua rinnan alle. Mutta entä sen lisäksi? Mihin minun tulisi ravitsemuksen ammattilaisena pyrkiä?
Mediassa näkyvyyttä tuntuvat saavan itsensä hyvin brändänneet ravitsemusmessiaat, jotka julistavat kukin omaa vapauttavaa totuuttaan. He näyttävät hyvältä, saavat luentosalit täyteen ja esiintyvät säännöllisesti mediassa. Heihin törmää omissa nimikko-ohjelmissaan, median suosikkikommentaattoreina ja lanseeraamassa omia kirjojaan. Lupaukset ovat suuria: sairaudet paranevat, huolet haihtuvat ja elinikä pitenee. Pitää vain seurata oikeaa oppia ja pidättäytyy väärinajattelijoiden hapatukselta.

Entä jos ei itse usko yhteen oikeaan, kaikesta pelastavaan totuuteen? Jos näkee tylsästi monta tietä kohti hyvää lopputulosta? Jos luottaa tieteeseen, joka ei koskaan ole perillä, vaan on pienin askelin kulkemassa kohti parempaa ymmärrystä asioista. Jos on mediaseksitön ja näkee ilmiöt ”toisaalta” ja ”toisaalta”, moniulotteisina ja monimutkaisina? Jos aina ei ole valmiita vastauksia, on vain kysymyksiä?

Tunnistanko itsessäni sitten salaliittoteorioiden kätyriä? Sitä joka tutkii teollisuuden ja lääketehtaiden rahoittama ja ajaa niiden kustantamalla mersulla lobbaustilaisuudesta toiseen? Laittaako joku isompi taho sanat suuhuni ja valikoinko referoimia tutkimuksia rahoittajalleni mieliksi? Ei valitettavasti kolahda itselleni tämäkään identiteetti. Tutkimusta olen tehnyt useampia vuosia. Apurahat tutkimuksen tekoon olen hakenut hiki hatussa sitoutumattomista säätiöistä, jotka eivät ole vaikuttaneet sisällöllisesti tutkimukseeni tai näkemyksiini millään tavalla. Sen verran olen heiltä saanut rahaa, että olen omalta osaltani voinut osallistua perheeni elättämiseen. Mitään ylimääräistä ei ole noilta vuosilta jäänyt säästöön.

Entä jos olen ihan tavallinen ravitsemuksen ammattilainen? Jonka tehtävänä on tutkijana omalta osaltaan täydentää ravitsemustieteellistä palapeliä muutamalla palalla? Tai tsempata elintapojaan miettiviä ihmisiä tekemään pieniä muutoksia, jotta arki luistaisi paremmin ja vaivat vähän helpottaisivat? En voi luvata ihmeparantumisia ja täysin tervettä elämää. En voi luvata takuuvarmasti lisää elinvuosia tai supernopeaa ja pysyvää painonpudotusta.

Sen sijaan voin yrittää ymmärtää hiukan enemmän, kulkea rinnalla ja etsiä yhdessä vähän parempaa elämää.

Riittääkö se?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti